ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI

1- Altın Tahvili nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirisi kazandıracak Devlet İç Borçlanma Senedi’dir.

2-

Altına Dayalı Kira Sertifikası nedir?

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahvillerdir. Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır.

 

 

 

3-Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası’nın müşteriye avantajları nedir?

Altınların evde çalınma/kaybolma riskini ortadan kaldırarak devlet güvencesinde saklama ve stopaj kesintisi olmadan 6 aylık kupon/kira getirisi elde etme olanağı sağlanacaktır.

Mevduatta stopaj oranı vadesine göre 10-15 arasında değişmektedir. (Geçici düzenlemeyle mevcutta 0-5 arasında). Tahvil gelirleri ise 10 stopaj kesintisine tabidir.

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası için stopaj oranı 0 olarak belirlenmiştir.

 

6 aylık kupon/kira oranı (dönemsel)

1,20 (yıllık getiri 2,40)’dır. Kupon/kira ödemeleri yatırımcıların hesaplarına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yöntemle TL cinsinden aktarılacaktır. (Detayı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın basın duyurusunda açıklanmaktadır.)

 

 

4-Dönemsel getiri de fiziki altın olarak talep edilebilir mi?

Hayır, fiziki altın yalnızca vade sonunda anapara ödemesi için talep edilebilecektir. Ara dönem faiz/kira getirileri TL cinsinden müşterinin yatırım hesabına ya da talep edildiği takdirde vadesiz TL mevduat hesabına ödenecektir.