Çiçek, Çetin’ine Kavuştu
Anne Karnında 10 Aylık Olmasına Rağmen Doğmamak İçin Direnen “Çetin”, 3 Saat Süren Ameliyatla Dünyaya Gözlerini Açtı
Gümüşhane’nin Övündü Köyünde Ali Karsan adlı vatandaşa ait Simental cinsi bir inek, tohumlandıktan 9 ay 10 gün sonra doğum yapması gerekirken, buzağın 10 aylık olmasına rağmen doğumun gerçekleşmemesi üzerine ameliyat edildi. Veteriner hekimliği dünyasında, sebebi itibariyle ender görülen sezaryen vakasında, buzağı sağlıklı bir şekilde dünyaya getirildi.
Normal şartlarda 9 ay 10 gün sonra doğum yapması gereken ‘Çiçek’ adlı inek, gecikmelide olsa 10 aylık doğan yavrusuna kavuşurken cinsiyeti erkek olan buzağıya başta annesine olmak üzere sahibi ve veteriner hekime yaşattığı sıkıntılar nedeniyle ‘Çetin’ ismi verildi.
Veteriner Hekim Abidin Kobya tarafından gerçekleştirilen operasyonda lokal anestezi yapılarak alınan ‘Çetin’ sağlıklı bir şekilde dünyaya gelirken, normal buzağılardan tek farkı ise anne karnında kaldığı artı zamanda aldığı yaklaşık 20 kiloluk fazlalık oldu. 60 kilogram civarında doğan ‘Çetin” isimli erkek buzağı güzelliği ile de dikkat çekti.
Ali Karsan’a (42) ait ‘Çiçek’ adlı ineğin tohumlamasını da kendisinin yaptığını ifade eden veteriner hekim Abidin Kobya, tohumlamanın 8 Haziran 2016’da yapıldığını dile getirerek anne karnındaki buzağıyı 10 aylık olmasına rağmen doğumun gerçekleşmemesi üzerine sezaryenle aldıklarını söyledi.
Sezaryenin Veteriner Hekimlik dünyasında sıklıkla görüldüğünü, değişik sebeplerden dolayı bu uygulamanın yapıldığını kaydeden Kobya, “Bu vaka ise sebebi itibari ile ender görülen bir sezaryen vakası. Buzağı doğum kanalına normalin haricinde bir şekilde girdiği için anne, doğumun gerçekleşmesini sağlayacak hormonları üretemedi. Hal böyle olunca buzağı anne karnında beslenmesine devam etti. Vakti gelmiş olmasına rağmen doğum gerçekleşemedi. Buzağı büyüdükçe yükü artan annede başta kalp olmak üzere normal dışı değişimler oluşuyordu. Sürekli kontrol altında tutmakla birlikte, ilaçla yapılan müdahalelere rağmen doğum başlamaması üzerine cerrahi müdahale kararı verdik” dedi.
Müdahalenin yaklaşık 3 saat boyunca sürdüğünü belirten Kobya, “Buzağının büyüklüğü nedeniyle zorlu bir operasyon süreci yaşadık. Anne, bakım olarak son derece iyi bir durumda, güçlü bir hayvandı. Bu doğumla birlikte 6. doğumunu gerçekleştiren ‘Çiçek’ adındaki İneğimize yaptığımız operasyon ile hem kendisinin hem de yavrusunun hayati tehlikesi bertaraf edildi. Her şeyden öte tohumlamasını yaptığım, anne karnında geçirdiği 10 aylık süre sonunda doğumunu da yaptırdığım buzağıyı sağ salim görmek en büyük mükâfat. Dili olmayan, derdini anlatamayan, her türlü sıkıntısını sizin tecrübelerinize dayanarak bilmek zorunda olduğunuz bir hastaya yardım edebilmek en büyük mutluluk. Yavrunun büyüklüğü nedeniyle çetin bir operasyondu. Her ikisinin de sağlıklı olması yeter” ifadelerini kullandı.
Her ameliyatın yeni bir tecrübe olduğuna vurgu yapan Kobya, “Her vakanın şartları değişik oluyor. Müdahaleler sırasında veterinerlik fakültelerinde öğretilmeyen pek çok şeyi uygulamak durumunda kalıyorsunuz. Pratik çözümler üreterek kendinize kolaylıklar sağlayabiliyorsunuz. Ancak bu uygulamalar ile sadece gerçek hayatta karşılaşabiliyorsunuz” dedi.