Çiftlik İlkokulu’nun Yerine Park Öneriyoruz

Uzun zamandır kaleme almak istediğim, ancak bir türlü yazamadığım yazıyı bugün yazmaya karar verdim ve ilçemin Şehremini’ne hitap etmek, bir öneride bulunmaktır. Arzum.

Sayın şehremini biliyorum iş dünyasının içinden gelen bir bireysiniz tabii olaylara genelde ekonomik gözle bakarsınız. Farklı gözle bakmanızı beklemek haksızlıktır ve size haksızlık olur. Ancak; Yaşamı fiziksel ve psikolojik olarak daha rahat kılmak ve ihtiyaçlara daha uygun ortamlar oluşturmak için, kullanıcı ihtiyaçlarını yani ilçe halkının beklentilerini önceden kestirmek ve açık mekânlardan oluşan çevreyi bu ihtiyaçlara göre şekillendirmek gereklidir. Bu kapsamda Kelkit İlçemizde halkın yeşil alan kullanımı ve yeşil alan gereksinimi üzerine bir araştırma çalışması yaptık, kullanıcı ihtiyaçlarına yani Halkın taleplerine göre mevcut yeşil alanların durumu değerlendirdik.

Araştırmada aktif yeşil alanlar çocuk oyun alanları, park alanları ve spor alanları olarak ele alınmış ve donatı elemanlarının yeterliliği, bakım ve kalitesi sübjektif gözlemler sonucu iyi, orta ve kötü kalite olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları ilçemiz Kelkit İlçesinde parkları, çocuk oyun alanlarını ve spor alanlarını kullananların yeşil alanlardan memnuniyet düzeylerini, yeşil alan kullanım ve gereksinimini ortaya koymaktadır. İlçenin yaşam kalitesini; sağlık, estetik, psikolojik, ekonomik, sosyolojik açıdan yükseltecek yetişkinlere hizmet vermek maksadıyla yeni park alanları yapılmalıdır.

Yeni yapılacak parklar sadece bir yeşil doku olarak görünmemelidir. Yeşil ve doğal yapının insana olan etkisinin, alanda yer alan etkinliklerle bütünleştirilmesi, parkların sadece arazi kullanımı üzerinde yeşil alanlar olarak görünmesi ve algılanmasının da önüne geçilecektir. Kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarına cevap veren yeşil alanlar, işlevselliği doğayla da birleştirmek gibi bir görevi üstlenmişte olacaklardır. Böylece, ekolojik açıdan standart metrekareler düzeyinde değerlendirilen parklar, doluluk ve boşluk oranlamasının dışına çıkmak yoluyla, insan ve şehir hayatında, içinde barındırdıkları fonksiyonlara bağlı olarak etkin roller kazanacaklardır.

Park alanlarının sadece yeşil alan varlığı olarak görülmek suretiyle ve sadece yer seçim süreçlerine bağlı olarak oluşturulması, kentsel alanlarda dengeli bir dağılım yaratmak amacıyla kullanılabilmektedir. Ancak, park alanlarının, sosyal hayattaki işlevleri söz konusu olduğunda, bu süreçler yeterli görülmemektedir. Süreçlerin, kentlinin sosyo kültürel seviyesine uygun sonuçlar üretmesine yönelik olarak parkların işlevlendirilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda ilçe merkezinde çiftlik ilkokulu olarak bilinen ve belediyeye tahsisi Milli eğitimce yapılan alan ortadan kaldırılarak, yerine ağaç, çim ve su dan oluşan kullanım alanı kullanıcıya sunulması gerekliliği gözükmektedir. Bu öneri tarafınızdan kabul gördüğü takdirde, necip ilçe halkı sizin, heykelinizi diker ve adınızı parkın ağaçlarında dalgalandıracaktır. Saygılarımla