Demir’den ‘ihracat’ değerlendirmesi

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Avukat Akın Demir, geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklana ihracat verilerinde Gümüşhane’nin son sırada yer almasındaki sebepleri Gümüşkent Gazetesine değerlendirdi.

Gümüşhane’nin son sırada yer almasını üzücü bir durum olarak niteleyen Demir, “İhracat rakamlarındaki düşüş Gümüşhane’de üretim ve sanayinin gelişmediğini gösterdi” dedi.

“GÜMÜŞHANE’NİN KALKINMASI SANAYİLEŞMEYLE MÜMKÜN OLACAKTIR”

Bir memleketin kalkınabilmesi ve gelişebilmesinin sanayileşmeyle mümkün olacağını belirten Demir, sanayinin, üretimin olmadığı memleketlerden göçün arttığını, sosyal ekonomik sorunların yaşandığını müşahede ettiklerini söyledi. Demir, ”Gümüşhanemize baktığımızda son dönemde üniversitenin kurulmasıyla birlikte hizmet sektöründe ve eğitim alanında bir istihdam sağlandı. Turizme yönelik bazı teşvik ve yatırımlarla birlikte kısmen de olsa turizmin de ekonomimize katkı sağladığını görüyoruz” dedi.

"ÇOK DEĞERLİ YERALTI KAYNAKLARIMIZ MEVCUT"

Tarım ve hayvancılık yönünde de tarımsal kalkınma anlamında devletin ciddi desteklerinin olduğunu belirten Demir, “Bu manada Gümüşhane’de gerek tarım ve hayvancılık anlamında gerekse pestil üretimi alanında ciddi bir gelişme yaşanıyor. Lakin bunlar bu şehrin kalkınmasını, büyümesini gelişmesini sağlayabilecek kapasitede sektörel yatırımlar değildir. Gümüşhane’nin bir an önce üretime dönük, sanayileşmeye dönük hizmet alanlarında da ciddi yatırımlar yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu manada şehrimizin sanayileşmesinin önünün açılmasını şehrimizdeki maden üretimi alanlarının çevre ve insan etkileri de gözetilerek kapasitelerinin artırılmasını bu manada sadece cevher üretimiyle sınırlı kalmayıp bu cevher üretiminin sanayileşmeye dönük yatırımlarıyla birlikte Gümüşhane’nin kalkınması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bu yönde bir yatırım yapılabilirse Gümüşhane’nin ihracat açısından Türkiye’de hatırı sayılır bir yere geleceğini düşünüyoruz. Çünkü Gümüşhane münbit bir arazi. Çok değerli yer altı kaynakları bulunmaktadır. Fakat Gümüşhane’de şuan faaliyette bulunan maden sahaları üretim sahaları sadece cevheri çıkarıp bunu liman vasıtasıyla diğer bölgelere ya da yurt dışına gönderildiğini görüyoruz. Bu manada biz cevher bazlı bir üretimden ziyade cevherin burada işlendiği değerlendirildiği sanayi alanlarının da kurulması gerektiğine inanıyoruz ve bu manada yatırımların yapılmasını da destekliyoruz” şeklinde konuştu.

"ÜRETİM MERKEZLERİ KURULARAK GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"

Tarım ve Hayvancılığın geliştirilmesine yönelik de önerilerini sıralayan Demir, “Gümüşhane  coğrafi açıdan bakıldığında Torul, Kürtün ve merkez ilçeleri farklı bir coğrafi iklimi olduğu gibi Kelkit, Köse ve Şiran’ın da farklı bir iklimi mevcut. Biz bu bölgede tarımsal desteklemelerle birlikte tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve bu manada üretim alanlarının kurulması gerektiğine inanıyoruz. Hayvancılığın desteklenmesiyle de birlikte et ve besicilik anlamında entegre tesislerinin kurulmasını bu manada et üretiminin Gümüşhane’de ciddi bir şekilde desteklenerek entegre tesisleriyle birlikte Gümüşhane ve bölge halkına hizmet edebilecek kapasitede tesislerin kurulabileceğine inanıyoruz. Kelkit, Şiran ve Köse’deki şeker pancarı üretiminin desteklenerek yine bu bölgede şekere fabrikası anlamında yatırım yaparak Gümüşhane’de tarımsal bazlı sanayinin olabileceğini ve bu sanayileşme üzerinden de en azından bu bölgedeki göçün önüne geçebileceğimizi ve Gümüşhane’nin tarımsal anlamda da kalkınabileceğine inanıyoruz. Torul ve Kürtün’de ise barajlarla elektrik üretimi yapılmaktadır. Bunların daha randımanlı bir şekilde kullanılmasını ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması noktasında daha ciddi yatırımların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Gümüşhane merkezde ise yer altı cevherlerinin yoğun olarak bulunması nedeniyle de cevherin işlendiği sanayi tesisleriyle birlikte Gümüşhane’nin de kalkınabileceğini ve bu sebeple de ihracatın artabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Gümüşhane’de bir an önce üretim merkezli tesislerin kurulması gerektiğini ifade eden Demir, “Şu anki görüntü itibariyle baktığımızda ihracat ve ithalatta en son sırada gelmesi nedeniyle Gümüşhane’nin üretim merkezi niteliğini yitirdiğini tamamen hizmet sektörü üzerinden varlığını sürdürdüğünü ve bu şekilde de Gümüşhane'nin hayatiyetini devam ettiremeyeceğini bir an önce sanayileşme ve üretim merkezli tesislerin yapılarak Gümüşhane’nin ihracat açısından da makus talihinin değişebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.KYNK: GEN TR