Fillasyasyon ekipleri neden bukadar duyarsız

Kelkit İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde  görev yapan filyasyon ekipleri nedenli görev yapıyorlar vatandaş kendilerinden hayli şikâyetçi. Temaslı kişiler ile koronavirüs testi pozitif çıkan vatandaşlar arasındaki kontrolün istenilen ölçüde yapılmadığını iddia eden vatandaşlar ( Toplum Sağlığı) ekipleri koronavirüs ( kovit-19)’a karşı gerekli denetimler konusunda daha hassas olması gerektiği vurgusunda bulunmaktadırlar.

 

Havaların soğumasıyla birlikte Yazlıkçıların İlçeden ayrıldığını hatırlatmakta olan vatandaşlar İddialarını hasta yatağımızda dahi bizlere telefonla arayarak korona virüse (kovit19) vaka sayısında hayli artış ve ölümlerin olduğunu söylemektedirler. İlçede emniyet birimleri karantinada olan hastaların kontrolü noktasında gerekli hassasiyeti göstermediğini, köylerde ise jandarmanın evlerinde izolasyona tabi tutulan kişileri çeşitli adreslerde ziyaret ederek  daha dikkatli olmaları hususunda hasta ve yakınlarının bilgilerini alarak, bu kişilerin özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyup uymadığını takip ederek, evlerinden  dışarı çıkmamaları konusunda uyarıda bulunduklarını söylüyorlar.

 

 

 Filyasyon kelimesi tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamına gelmektedir. Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir. Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklar mücadele etmede çok önemlidir.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında vakaların bildiriminden sonra hastalık etkenini, kaynağını, bulaşma yolunu saptamak ve korunma ve kontrol önlemlerini almak amacıyla yapılan saha incelemesidir. Bu inceleme sırasında vaka ile teması olanlar da koruma ve kontrol önlemlerine dahil edilir.
Vaka görüldüğünde filyasyon çalışması gerektiriyorsa hastalık geriye doğru taranır. Filyasyon çalışması kapsamında, vakanın kaynağını bulmak ve belirlemek için çalışmalar yapılır. Hasta ve hastayla teması olanlar da dahil koruma altına alınması önlemleri uygulanır.

 

Gelin görün ki gazetemiz imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni olan ağabeyimiz Nihat Zeyrek, gazete dağıtıcımız Furkan Zeyrek ve annesinin yüksek ateş nedeniyle hastaneye müracaat etmeleri neticesinde her üçünün de testleri pozitif çıkmış ve 12 gün evlerinde tedavileri devam etmesine rağmen aile hekimliğinin dışında her hangi birisinin kendileriyle ilgilenmediklerini özellikle vurgulamak istiyoruz dediler.

 

Durumun vahim boyutlarda olduğunu söyleyen ağabeyimiz Zeyrek,”ilçe sağlık müdürlüğü ile evimiz karşı karşıya olmasına rağmen, zahmet edipte kimlerle temaslıyız, kimlerden bu hastalık bize bulaştı sorulmadı. İl valisi, ilçede kaymakamlar, periyodik olarak,  dönem dönem vatandaşı denetleyerek kurallara uyulması hususunda uyarılarda bulunuyorlar. Bize göre asıl denetlenmesi gereken filyasyon ekipleri olmalı, kuruluş amaçlarına uygun, özverili şekilde çalışıyorlar mı? Hastalara karşı gereken hassasiyeti gösteriyorlar mı? Bu kurumu denetleme yetkisi olan kurum amirinin ivedi olarak bu olumsuzluğun giderilmesi hususunda adım atması gerekir, aksi takdirde Allah korusun kurum amirinin bu amansız hastalığa yakalanması kaçınılmaz olacaktır bizden hatırlatması ” dedi.