GÜMÜŞHANE’DE KARABUĞDAY HASADI YAPILDI

Son dönemde glütensiz besin kaynaklarına artan rağbet ve çölyak hastalarının aradığı ürün olmasının yanında ballı bir bitki olması nedeniyle bal üretiminde nektar kaynağı olarak aracılığa katkı sağlayan, hayvan beslemede yem olarak, tıbbi bitki olarak, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak da kullanılan Karabuğday’ bitkisinin İlimizde proje kapsamında ekildiği 550 dekar alanda hasadı yapıldı.

 

Proje, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi ve Karabuğday Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kelkit ve Şiran ilçelerimizde çiftçilerimize yüzde 75 hibeli 4 ton sertifikalı karabuğday tohumu dağıtımı yapılarak 550 dekar alanda sertifikalı karabuğday ekimi yapılmıştır. 100 ton verim elde edilerek 500 bin TL tarımsal hasılaya katkı sağlanmıştır.

 

Son dönemde glütensiz besin kaynaklarına artan rağbet ve çölyak hastalarının aradığı ürün olmasının yanında ballı bir bitki olması nedeniyle arıcılığa da katkı sağlayan ‘Karabuğday’ bitkisi ilimizde deneme üretiminde başarılı olunca Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesinde Tam Tarım A.Ş tarafından karabuğday un ve bulgur tesisi kuruldu. Karabuğday bitkisi için Türkiye’de ilk olan un ve bulgur tesisinde üretim yapılmaktadır. Günlük 35 ton hammadde üretim kapasitesine sahip tesis 20 ton glütensiz un üretecek kapasiteye sahiptir.

 

Kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programından (KKYDP) 2 Milyon 700 bin TL. tutarındaki Glütensiz Karabuğday Bulgur Üretimi projesine bakanlığımız tarafından50 hibe desteği sağlanmıştır.

 

Özellikle içeriğinde B vitamini, magnezyum ve lif bulunmasının yanında yüksek düzeyde protein, antioksidan bulunan ve glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için en iyi alternatiflerden olan ‘karabuğday’ diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle Karabuğdayın artık arıcılık için de ciddi bir nektar kaynağı olmaya başlamıştır. Ayrıca hayvan beslemede yem olarak, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak, yabancı otlarla mücadelede ve tıbbi bitki olarak da kullanılmaktadır.

 

Karabuğdayın diğer buğday türünden daha fazla katma değere sahip olması ve birim alandan daha fazla gelir getirmesi cazibesini her geçen gün artırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın karabuğdayı destekleme kapsamına alması bölgemizin ürün deseninin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca 2022 yılı için 5 ton tohum alımı sağlanarak çiftçilerimize tohum dağıtımı yapılacaktır.

 

İl Müdürlüğü olarak Karabuğdayın bölgemizde çiftçilerimiz arasında yayılmasını ve benimsenmesini sağlayıp hem sürdürülebilir kalkınmayı hem de kırsal ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz.