GÜMÜŞHANE'DE SARI KANTARON BİTKİSİNİN HASADI

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığınca desteklenen 'Organik Sarı Kantaron Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında İlimizde 2019 yılına ekimi gerçekleştirilen sarı kantaron bitkisinin hasadı yapıldı.

Dünyadaki endemik bitkilerin içerisinde otun şahı diye tabir edilen sarı kantaron bitkisi, İlimizde ilk defa 2019 yılında proje kapsamında Şiran İlçesinde 5 köyde 6 üreticiyle 15 dekar alanda organik Sarı Kantaron bahçeleri tesis edilmiştir.  Organik sertifikalı Sarı Kantaron bahçelerinde sarı kantaron bitkisinin hasadı yapıldı.

Projenin 'Bölgemize, Şiran ilçemize katma değer katacak önemli bir proje hayata geçirilmiştir. Şiran ilçemizde 5 köyde 15 dekar alanda uygulamaya koyulan organik sarı kantaron bahçeler tesisi yapılarak, önceki yıl temmuz ayında fidelerin dikimini yapıldı. Geçen yıl ilk ürünleri hasat edilen sarı kantaron bitkisinin bu yılda hasadı yapıldı.  Sarı kantaron bizim doğamızda yetişebilen bir ürün grubu. Özellikle Bölgemizde doğal olarak yayılış göstermektedir. İlimizde üretimi artırmak ve yeni çeşitler kazandırmak için İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımız devam etmektedir.

Ayrıca 2021 yılında 'Organik Sarı Kantaron yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında 2 üreticimize 5 dekar alanda daha sarı kantaron bahçesi tesis edilmiştir. DOKAP tarafından finanse edilen projenin danışmanlığını Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan yapmaktadır.

Sarı kantaron bitkisi alternatif tıbbın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Çiçeğinin, yağının ve tohumunun kullanıldığını, organik olarak, kurutulup çayının elde edildiğini stres ve depresyona iyi geldiğini ve sarı kantaron bitkisinin fazla maliyeti ve emeği olmadan İlimizde doğal şartlarında yetişmesinin proje için büyük avantajdır.

Dünya genelinde gittikçe büyüyen bir pazar olan tıbbi aromatik bitkiler üretiminde Bakanlığımızca son dönemde birçok çalışmabaşlatılmıştır. İlimizin bakir coğrafyası ve zengin florası ile bu alanda önemli bir potansiyel sahiptir.

Çiftçilerimizin sarı kantaron bitkisine alternatif ürün olarak ilgi göstermesi ile önemli bir gelir kapısı olacaktır. Sarı kantaron bitkisinin alternatif ürün olarak ilimiz tarımına kazandırılması için yürütülen proje çalışmalarımız önümüzdeki yılda devam edilecektir.