Gümüşhane Gezginlerini Bekliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı ve Kültür Rotaları uzmanı Ersin Demirel, başta GÜDAK olmak üzere yerel dinamikler ile birlikte çalışmalar yaparak Gümüşhane Kültür Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi’ni oluşturdu.

GÜMÜŞHANE’NİN KÜLTÜR ROTALARI PROJESİNİ HAYATA GEÇİYOR

Konuyla ilgili Gümüşkoza Gazetesinin sorularını yanıtlayan Kültür Rotaları uzmanı Ersin Demirel, Gümüşhane’de Kültür Rotaları projesini hayata geçirmek için geldiklerini kaydederek Türkiye’de Likya yolu, Karya yolu, Hitit Yolu, San-Paul yolu ve İstiklal Yolu gibi yürüyüş rotaları olduğunu söyledi.

Gümüşhane Valiliği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) Kültür Rotalarını ortaya çıkartılmasını istemesi üzerine 379 kilometrelik bir yürüyüş güzergâhı hazırladıklarını kaydeden Demirel, “Bu yürüyüş güzergâhında Eski Göç Yolları, Tarihi Yollar, Antik Yollar, Yayla Yolları ve Pazar Yollarını işledik. Zigana’dan yola çıkan bir yürüyüşçü, Tek dükkan Kulat Hanları üzerinden Hanzarya Boğazına ulaşıyor. Buradan ikiye ayrılıp Çakırgöl, Taşköprü Yaylası ve Santa Harabelerine ulaşabiliyor. Hanzarya’da bir başka yolla Krom Antik Kenti, İmera (Olucak), Aktutan’dan eski Pazar yolunu kullanarak kent ormanı, Gümüşhane, Aygır Göl, Dipsiz Göl, Aksu Yaylası, Midi yaylası, Tersun Geçidi, Çevrepınar Yaylası, Evren Yaylası, Endüt Yaylası ve Artabel Göllerine gidebiliyor. Artabel’in bütün göllerinin gezen 3 tane rotanın ardından 3331 rakımlı Abdal Musa Zirvesi’ne çıkılıyor. Oradan Yılanlı Yaylası’ndan Teknecik Yaylası Kazıkbeli, Karagöl, Güvende Yaylası, Örümcek Ormanları ve Çağlayandibi şelalesinde bitiyor” diye konuştu.

PROJENİN KİTABI BAYRAMDAN SONRA YAYINLANACAK

Bayram sonrası yayınlanacak kitapta, yürüyüş rotalarının yanında bisiklet rotaları, jeep safari rotaları, kaleler rotası, kiliseler rotası, türbeler rotası, doğaya yolculuk şelaleler rotası gibi bölümlerin olduğunu belirten Demirel, “Bu güzergâhın bir web sitesi olacak. Bayramdan sonra Türkçe ve İngilizce 174 sayfalık kitabı yayınlanacak. Ekim sonu veya Kasım başında da bunun bir info’su düzenlenecek Bu Türkiye’de ki tematik kültür yollarının kapsamında yapılıyor. Eski Göç yollarını kullanarak kesintisiz 379 kilometrelik bir yürüyüş güzergâhı. Gümüşhane’ye yakın iki noktadan güzergâh belirledik. Birisi Süleymaniye, diğeri ise Güzeller Mahallesi yolu. Güzeller mahallesi güzergâhı Vank Kilisesi, Gözeler, Tembeda yaylası ve Aygır gölü olmak üzere 11 kilometrelik bir yürüyüş rotası oluşturuldu. Süleymaniye’den ise Aksu yaylasına, manastır yaylasına yürüyüş yolu mevcut. Süleymaniye Gümüşhane’ye yakın bir yer. Bu projede ki mantığımız Gümüşhane’nin turizm hareketliliği olan yerleri kullanmaktı” dedi.

GÜDAK BÜYÜK BİR ŞANS

Gümüşhane’nin kültür rotaları anlamında Gümüşhane Dağcılık Kulübü’nün (GÜDAK) büyük bir şans olduğunu ifade eden Demirel, Kulüp Başkanı Mustafa Akbulut öncülüğünde Engin Doğru, Vehbi Yalçın, Recep Ergin ve diğer üyelerinin şehre kazandırdığı bir hassasiyet olduğunu, yerel bir farkındalığın varlığı bu işin sürdürülebilir olmasını sağlayacağını söyledi.

GÜMÜŞHANE TÜRKİYE’DE Kİ 10 ÖNEMLİ ŞEHİR ARASINDA

Gümüşhane’nin bu anlamda Türkiye’de ki 10 önemli şehir arasında olduğunu kaydeden Demirel; “Ancak maalesef bunu Gümüşhaneliler dahi bilmiyor. Olağanüstü yerleriniz var. Kırka yakın tarihi kemer köprünüz var. Yüze yakın kiliseniz var. Türkiye’de ki en fazla yayla Gümüşhane’de. 383 yayla var. Yaylalarınızı bile siz kullanamıyorsunuz. Önemli olan bunları kullanabilmek. Seyahat acentelerii Zigana’yı ve Karaca Mağarası’nı geziyor ve gidiyor. Oysa buradaki konaklama imkânları yeterli olsa, gerekli bağlantıları sağlasa Krom Antik Kenti, Satala Antik Kenti, Santa Harabeleri, Süleymaniye, Artabel Tabiat Parkı, Artabel’de ki 22 buzul göl ile birlikte toplam 25 buzul gölü gezdirilebilir. Ancak bunlar için bir farkındalık oluşturmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YEREL FARKINDALIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK

Kültür Rotaları uzmanı Ersin Demirel açıklamalarını, “Yerel farkındalığın sağlanmasının sürdürülebilirliği sağlayacak. Biz sadece bir ateşi yaktık, alevlendirdik. Bunu harlamak ve yürütmek Gümüşhanelilerin sorumluluğu” sözleri ile bitirdi. 
Haber Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi