Hastaneye “BAKAN” Geliyor

Gümüşhane Valisi Memiş, Yeni hastane İlgili Gümüşkoza’ya Açıklamalarda Bulundu

 

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, yeni devlet hastanesi ile ilgili Yüksel Proje’nin kendilerine vermiş olduğu dosyayı, Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül, Cihan Pektaş ve Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu ile birlikte Ankara’yı ziyaretlerinde Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a verdiklerini söyledi.

Vali Memiş, gazetemize yaptığı açıklamada, “Biz, AFAD üzerinden ödenek gönderilerek hastane yolunun yapılmasını talep etmiştik, ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Bayburt’ta yapmış olduğum görüşmede, ‘bu ödeneği sağlık bakanlığı karşılayacak’ demişti. Biz de onun üzerine Sağlık Bakanımızdan randevu talep ettik” dedi.

“Sağlık Bakanının Gelmesini Bekliyoruz”

Sağlık Bakanı Demircan’ın olayı çok önemsediğini ifade eden Vali Memiş, şöyle devam etti: “Kendileri bizzat Gümüşhane’ye gelmeyi planladılar. Bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta ilimize gelerek mevcut devlet hastanesini bakacaklar. Biz kendilerine 20-30 milyon lira ödenek gönderirseniz yeni devlet hastanesini 3 ay içerisinde bitireceğimizi söyledik. Mutabık kalındı. Sayın Bakanımızın gelmesini bekliyoruz. “

“Yolda Herhangi Bir Sorun Yok”

Yeni Devlet Hastanesini hizmete açmanın asayiş ve terörle mücadeleden sonra en önemli işi olduğunu vurgulayan Vali Memiş, “Bundan daha önemli işimiz yok. Yolda herhangi bir sorun yok. Yolun yapımı ile ilgili ödeneğimiz var. Onu biz, Cengiz İnşaata ihale etmiştik. Hastane önüne dökülen molozların kaymasından dolayı hastanenin açılmasını geçici olarak durdurduk. Hastanenin önüne ve arka tarafına yapılacak duvarla beraber biz yolu yapacağız” diye konuştu.

“9 Şiddetinde Depreme Dayanıklı”

Şaşkınlık içerisinde olduğunu, yapılan yol ile ilgili Yüksel Proje’nin hiçbir kayma tespit edemediğini kaydeden Vali Memiş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hastanenin tamamıyla ilgili sondaj çalışması yapıldı. Hastanenin oturduğu yerde 0.32 diye, üniversitenin çok düşük bulduğu bir kayma tespit edildi. Bu da hastanemizin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı anlamına geliyor. Herhangi bir tedbir alınmadan da açılabilir ama mühendislik açısından yol yapıldıktan sonra mutlaka önlemini almak zorundayız. Her tülü önlemi alacağız. Bunun da yaklaşık maliyeti 25-30 milyon lira civarındadır. Süresi de yaklaşık 3 aydır.”

“Hastaneyi Açmanın Teknik Açıdan Sorunu Yok”

Hastanenin açılmasını teknik açıdan mühendislere sorduğunu, aldığı cevabın “teknik açıdan bir sorun olmadığı” yönünde olduğunu ifade eden Vali Memiş, “Ancak hukuken her türlü tedbirlerin alındıktan sonra açılmasının daha uygun olacağını ifade ettiler. Biz, geçen yıl o alanı ‘afete maruz bölge’ ilan ettik. Yapılan beton duvarlarla birlikte Alemdar köyü yolunu da genişletiyoruz. Duvarların yapımı biter bitmez, Süleymaniye Mahallesi’ne yapmış olduğumuz bir yolun benzerini Alemdar üzerinden hastaneye ulaşacak şekilde yapacağız. Yapılacak olan yola şaşıracak, şaşkınlık içerisinde kalacaksınız. Bunu, hastanenin ve yurdun alternatif yolu olması için yapacağız. Herhangi bir sorun halinde, özellikle belediye ile özel şahıs anlaşamazsa, biz hastaneyi Alemdar üzerinden açmış olacağız.”

“Hastaneyi Faaliyete Geçirmenin Derdindeyiz”

Hastane yolunda bir ölüm vakası yaşandığı için kendilerinin sondaj yapılması talimatı verdiklerini anımsatan Vali Memiş, “Üniversite hazırladığı raporda çok derin bir sondaj çalışması yaptı. 45-50 metreye inildi. Üniversite sondajı yüzeysel olarak değil, 45-50 metre derinliğinde yaptı. Daha önce yapılan sondaj çalışmasında kusur anlamında herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Şu anda biz, hastaneyi açmak, hastaneyi faaliyete geçirmek derdindeyiz” diye konuştu.

“Hukuken Denetleme Şansımız Yok”

Vali Memiş, iki türlü denetimin olduğunu, bunlardan birinin hukuki diğeri ise yerinderlik denetimi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Merkezi yönetimlerin yerel üzerinde yerinderlik denetimi yapma yetkisi yok. Biz, İç İşleri Bakanlığı olarak, Gümüşhane Belediyesi’ne, ‘bu parkı neden Karşıyaka’ya yaptınız da diğer mahalleye neden yapmadınız’ deme şansımız yok. Hukuken bu hastaneyi neden buraya yaptınız deme şansımız yok. Şunu söyleyebiliriz, ‘bu hastaneyi yaparken tespit kurallarına uydun mu, ihale mevzuatına uydun mu’ biz sadece bunu denetleyebiliriz. “

“Krizi Fırsata Çevireceğiz”

Hastanenin yerinin çok da kötü olmadığını, bu krizi fırsata çevireceklerini, ifade eden Vali Memiş, “O bölgeyi komple ağaçlandıracağız, komple peyzajını da yapacağız. Peyzaj çalışmasıyla büyüleyici, bir yer olacak. Hastane arkasında toprak baskısını önlemek için bir kısmını alacağız. O bölgeye sosyal donatılar yapılacak” diye konuştu.