Hobi Olarak Başladı Satışlara Yetişemiyor

 Köse'de   1 yıl önce hobi olarak kurduğu Fransız G-35 G-36 ırkı kaz çiftliğinde ürettikleri civcivlere yoğun talep olması nedeniyle siparişlere yetişemiyor .

Civciv Üretimine Başlandı

Köse'de  bir kurumda memur olarak  çalışan  Seyhan Tok,isimli vatandaş  2 yıl sürdürdüğü araştırmalar sonunda yumurta üretimi için kaz çiftliği kurmaya karar verdi. Bölge yapısına en uygun Fransız G 35 ve G 36 cinsi kaz olduğunu belirleyen Tok, 200 yavru kaz satın aldı. Veteriner hekim kontrolünde yetiştirdiği ve 6 ila 9 kiloya ulaşan kazlar, kuluçka döneminden sonra civcivlere çıkmaya başladı.

Talep Fazla

İlk önce Köse ve sonrasında Gümüşhane’den talep aldığını anlatan Tok, hobi olarak, bir hevesle kurduğu kaz çiftliğinde ürettiği civcivlere bu kadar çok talep olacağını talep etmediklerini söyledi.

1 yıl önce kaz çiftliğini kurduğunu hatırlatan Tok, “ 2 yıl boyunca sektörde, civcivlerimiz artık birer anaç oldu ve ikinci aydan itibaren civciv üretmeye başlayacağız. Elimizde 200 tane kazımız var. Karadeniz Bölgesi'nde biz tekiz, ilimize ilçemize katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Fransız G35 ve G36 kazlarının diğer kazlara göre daha çok özellikli olduğunu kaydeden Tok, Fransız kazları 6 ile 9 kilo arasında et verir. Sürekli otlama ile büyürler, yumurta sayısı bizim yerli kazlar da aylık 15-20 arasındayken, bu kazlarda yumurta sayısı 55- 60 arasında oluyor” dedi.

‘Kaz Sayısını 4 Bine Çıkartmak İstiyorum’

Kaz sayısını 4 bin civarına çıkarmayı hedeflediğini söyleyen Tok, “Küçük bütçelerle güzel bir işletme çok rahatlıkla kurulabilir. Çok büyük bütçelere gerek yok. Bu kanatlı hayvan cinslerinde ölüm oranı çok düşüktür. Hastalıklara çok dirençlidir. Otlayarak geliştikleri için, beslenmede sorun olmuyor. Gelecekte 4-5 bin kaz sayısına ulaşabilirsek, çevremizdeki insanlara, hem de ülkemize bir katkımız olur” ifadelerini kullandı.

‘Bir Heves Olarak Başladım’

Tok, “ilk bu işe başlarken bir hevesti, severek başladık. Böyle bir talep beklemiyorduk. Hobi olarak girdiğimiz, sevdiğimiz bir işten para kazanması çok güzel bir duygu. İlk olarak bu şekilde kar edeceğimizi ve büyüyeceğimizi bizde beklemiyorduk. Hayvanlarımızın da kaliteli bir ırk olması nedeniyle şuan da civciv satışına yetişemiyoruz. Bölgenin iklim koşullarına uygun olan civcivlerimiz şuan da otlama dönemine başladı.” dedi.

Tok sözlerini şu şekilde tamamladı;

 “İlk önce ilimize daha sonra piyasadan yoğun bir talep gelince biz de civcivlerimizi satmaya başladık. Kazlarımız etinin dolgun, yumurtlama sayısı fazla ve iklim koşullarına karşı dayanıklı olması talebi artırdı. Şuan da taleplere yetişemiyoruz. Şuan da civciv üretimimiz ve satışımı devam etmektedir. Anaç fiyatımız 300 TL olup civciv fiyatlarımız 60 TL’den gitmektedir. Şuan da bölgenin talebini karşılamakta zorluk çekiyoruz. Kars, Ardahan, Erzincan gibi bölgemizin dışında bulunan şehirlerden de talepler çok fazla” dedi.