İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplandı

2016 yılının dördüncü İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirildi.  

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sendika temsilcileri ile ilgili kurumların müdür ve yetkilileri katıldı. 

Toplantıda yaptığı sunumda, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla düzenlenen 10 adet mesleki eğitim kursuna 158 kişinin katıldığını kaydeden İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, 186 işyerinde 73 farklı meslekte 234 İşbaşı Eğitimi Programı düzenlendiğini dile getirdi.

Kendi işini kurmak isteyen kişilerin, kurmak istedikleri işin iş planlarını geliştirmelerini sağlamak amacıyla, Gümüşhane Belediyesi ve Kürtün Belediyesi ile birlikte yürütülen girişimcilik eğitimleri kapsamında bu yıl 200 kişiye eğitim verilmesinin hedeflendiğini ifade eden İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, bu kapsamda düzenlenen 5 adet mesleki eğitim kursuna 137 kişinin katıldığını söyledi.

2016 yılı eylül ayı sonu itibariyle 30 adet kamu yararına programı düzenlendiğini ve bu programlara da 1350 kişinin katıldığını dile getiren Dilek Şehnaz Aşıcı, 2015 yılından devam eden 50 program ve 2016 yılında açılan 30 programda 3901 kişinin (giriş-çıkışlarla birlikte) geçici istihdamının sağlandığını belirterek, ekim ayında 103 kişilik bir programın daha hayata geçirildiğini kaydetti.

Yöresel el sanatlarını yaşatmak adına Ustalardan Çıraklara Meslek Mirasımız konulu çalışmaların devam etmekte olduğunu belirten Dilek Şehnaz Aşıcı, “Bu çalışmaları yaparken ilimiz ve ilçelerimizde kültürel mirasımız niteliğinde olan mesleklerin ve bu meslekleri icra eden zanaatkarların tespit edilmesine, daha önce var olan ancak zamana ve teknolojiye yenilen bu mesleklerde eğitimler düzenlenmesine, işbaşı eğitimleri ve girişimcilik eğitimleri aracılığı ile bu mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda “Kitre Bebek”, “İhram” “Yün Çorap Örücülüğü”, “Kalaycılık”, “Yorgancılık” gibi meslekler tespit edilmiştir.” dedi.

Toplantıda yaptığı değerlendirmede, ilçelerde düzenlenen kursların mutlaka il merkezinde de açılması gerektiğini kaydeden Sayın Valimiz, her kentin bir takım dinamikleri olduğuna dikkat çekerek, “Pestil-köme konusunda da Türkiye’de bizden daha iyi olan bir yer yok. Bu nedenle biz buna odaklanmalı, pestil-köme kursları açmalıyız. Gümüşhane’nin 5 bin ton yıllık pestil-köme üretimi var. Dolayısıyla en fazla istihdam sağladığımız alan da bu. Aynı şekilde doğa ve yayla turizmi, organik tarım ve hayvancılık, madencilik, yöresel ekmek yapım kursu, organik süt ürünleri ve ceviz yetiştiriciliği gibi Gümüşhane olarak güçlü olduğumuz alanlarda da kurslar açmalıyız.” şeklinde konuştu.

Daha sonra kurul üyelerinin söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdiği toplantıda, 2016 yılında düzenlenen toplum yararına programlar, yürütme ve denetim kurulu çalışmaları, 2016 yılında açılması planlanan aktif işgücü programları, kadın istihdamı eylem planı ve 2016 yılında düzenlenecek olan toplum yararına programlar görüşüldü.