Kelkit Şeker Fasulyesi Tescillendi

Kelkit  Şeker Fasulyesi,  Kelkit İlçesi Kuru Fasulye Üreticiler Birliği   ve İlçe Tarım Müdürlüğü  tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından Coğrafi İşaretli ürün olarak tescillendi.

 

Yıllardır sofraların vazgeçilmezi olan ve beğenilerek tüketilen şeker fasulyesinin de tescillenmesiyle birlikte Kelkit’teki tescilli ürün sayısı  Zilli Kilim  ile  iki ’ye yükseldi.

 

Ziraat Mühendisi Deniz Kotiloğlu  Kelkit  Şeker Fasulyesinin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi ile ilgili tüm süreçleri başarı ile tamamladıklarını ve Kelkit Şekerasulyesini Kelkit'te  özgü Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil ettirdiklerini söyledi.

 

Mühendis Kotiloğlu 2020 yılının ilk güzel haberini paylaşıyorum diyerek  Kelkit Şeker Fasulyesinin tescil hikayesini sosyal Medya hesabından böyle duyurdu

KELKİT ŞEKER FASULYESİ 02.01.2020 tarihinde ‘KELKİT İLÇESİ KURU FASULYE ÜRETİCİLERI BİRLİĞİ’ adına coğrafi işaret tescilini almaya hak kazanmıştır! Hayırlı uğurlu olsun :)

Kısaca marka yolcuğunun hikayesini paylaşalım.

· KELKİT İLÇESİ KURU FASULYE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ’nin kuruluşuna Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 15.11.2017 tarih ve E.2869528 sayılı resmi yazısı ile onay verildi.

· 01.12.2017 tarihinde coğrafi işaret başvurusu için Üretici Birliği koordinatörlüğünde Kelkit Kaymakamlığı, Kelkit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin ortaklığında ‘Bilimsel Komisyon’ oluşturuldu.

· Bölgede daha önceden kuru fasulye genotiplerinin karakterizasyonu konusunda kapsamlı bilimsel çalışmalara imza atan Dr. Hüseyin Özçelik ve Doç. Dr. Ömer Sözen’in danışmanlığında Kelkit Merkezde iki farklı lokasyonda iki ayrı çiftçi ile deneme parselleri kuruldu. 05.05.2018 tarihinde ekimler gerçekleştirildi.

· 2018 yılı üretim sezonu boyunca bitkilere ilişkin fenolojik ve morfolojik özellikler kaydedildi. Saha kontrolleri Sayın ÖZÇELİK ve SÖZEN tarafından gerçekleştirildi.

· 2018 üretim sezonu sonunda hasattan elde edilen üründen numune alınarak teknolojik özellik analizleri yaptırıldı.

· 2018 yılı üretim sezonunda elde edilen bilimsel veriler ve tüm analizlerin sonuçları ile 13.12.2018 tarihinde KELKİT İLÇESİ KURU FASULYE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ adına ‘Kelkit Şeker Fasulyesi’ için coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu.

· Türk Patent ve Marka Kurumu’nun incelemeleri doğrultusunda KELKİT ŞEKER FASULYESİ coğrafi işaret tescilini 02.01.2020 tarihinde almaya hak kazandı.