Kelkit'te 2 Köy Ahırları Birleştirilecek

“Birlikte Üretim Modeli-Her Köy Bir İşletme” Projesine Gümüşhane’den 3 Köy Kabul Edildi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca parçalı ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarım arazileri ile hayvancılık işletmelerinin bir araya getirilerek ekonomik ölçeğe uygun modern işletmeler haline dönüştürülmesi amacıyla ülke genelinde 250 köy için planlanan “Birlikte Üretim Modeli-Her Köy Bir işletme” projesine Gümüşhane’den 3 köy kabul edildi.

 

Projenin 2018 yılı içinde her ilde bir köy olmak üzere gerçekleştirilecek 81 örnek köyden biri olarak seçilen Kelkit Kılıççı köyünün yanı sıra Yine Kelkit’in Yeşilpınar ve Şiran’ın Sarıca köyleri de proje kapsamına alındı.

Bütçe 280 Milyon

Bu yıl içerisinde projenin hayata geçirileceği 81 örnek köyden aralarında Kelkit Kılıççı köyünün de bulunduğu 65 adedi hayvansal, 13 adedi bitkisel ve 3 adedi ise bitkisel/ hayvansal üretimi tercih etti. Proje için 2018 yılında 160 milyon, 2019 yılında da 120 milyon lira olmak üzere toplam 280 milyon lira bütçe ayrıldı. Bakanlık destek bütçesinden karşılanacak olan proje ile her il’de 1 örnek köy olmak üzere 81 köyde örnek proje hayata geçirilecek.

 

Tek Bir İşletme Anlayışı

 

Her Köy Bir İşletme projesinin amacı; bitkisel veya hayvansal üretim yapan işletmelerin bir araya getirilerek tek bir işletme anlayışıyla ekonomik ölçeğe uygun işletmeler şeklinde yönetilmesi, maliyetlerin azaltılarak, verimliliğin artırılması, pazara erişimin kolaylaştırılmasına yönelik kırsal alandaki faaliyetlerin desteklenmesi olarak açıklandı.

 

Gerçek Kişilere Teşviklerde Ayrıcalık

 

Projenin uygulama yöntemi ise; Tarım arazilerinde sınırları kaldırarak belirli bir ölçeği tek bir işletme olarak veya sınırlara dokunmadan belirli bir ölçeği tek elden, Hayvancılıkta ise ahır ve ağılları belirli bir alanda kümeleyerek organize eden gerçek kişilere destek ve teşviklerde ayrıcalık vermek olarak belirlendi.

 

Altyapı Devlet Tarafından Yapılacak

 

Gönüllülük esasına dayalı proje ile; en az 30 kayıtlı yetiştirici veya köydeki işletmelerin yüzde 75’inin bir araya gelmesi, katılmak isteyen her işletmecinin asgari 5 büyükbaş hayvanı olması halinde altyapı hizmetlerinizin tamamının devlet tarafından karşılanarak, tek çatı veya tek alanda kümelenmiş modern ahırların yapımına ve içerisinde kullanılacak olan makine ekipman ve sistemlerin kurulumuna yüzde 70 devlet desteğinin verilecek.