Kelkit’te Çiftçi ve Üreticilere Yönelik Bilgilendirme Programı Gerçekleştirildi

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Kelkit Tarım ve Orman Müdürü Veteriner Hekim Bahadır Nasuhbeyoğlu yaptı. 

Nasuhbeyoğlu, Konuşmasında;  "Dünyada ve Ülkemizde iklim değişikliği sonucunda meydana gelen küresel ısınma ve azalan yağışların etkisi ile birçok ilimizin kuraklığın etkisi altında kaldığı görülmektedir. Azalan verim, rekolte de düşüş yağışların ve suyun ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermiştir. Bu noktada mevcut suyumuzu etkin ve verimli kullanmalıyız. Tasarruflu kullanmalıyız. Bunu da suyun 77'sini kullandığımız Tarımsal Sulamada suyun tasarruflu kullanılmasıyla, suyu; bitkilerin istediği zaman, istediği miktarda, çevre sorunu yaratmadan, bitki kök bölgesine vererek başarabiliriz" dedi. 

Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda verilen eğitime ilçeden yoğun katılım sağlandı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veteriner Hekim Bahadır Nasuhbeyoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan eğitim seminerine Şiran, Kelkit, Köse, Kürtün ve Torul ilçelerinden konuyla ilgili teknik personeller, çiftçiler ve üreticiler katıldı. 


Eğitim programında üreticilere; Toprak – Bitki - İklim İlişkileri, Damla sulama yönteminin faydaları damla sulama için gerekli elemanlar, planlanması ve sistemin araziye kurulması, damla sulama yöntemi ile gübreleme ve damla sulama yöntemi unsurlarının bakım ve onarımı sulama ve sulama göletleri konularında, hakkında DSİ 223. Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Gökhan İlkbahar, bilgi verirken, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Aykut Bulat ise sulamanın önemi tarihçesi ve tanımı, iklim değişikliğinin sulamaya etkisi, toprak bitki su ilişkileri (Drenaj), modern sulama yöntemleri, yağmurlama sulama yöntemi, sulama sistemleri devlet destekleri konularında sunum eşliğinde detaylı bilgiler verdi. 

Programının öğleden sonraki bölümünde ise önceki dönem Kelkit ilçe tarım müdürlerinden Ziraat Mühendisi Hüsamettin Meral, tarafından modern basınçlı sulama sistemlerinde damlama sulama yöntemi, su kaynaklarında kirlilik sulama suyu kalitesi ve tuzluluk, toprak neminin korunması, su kaynaklarının kullanımı ve yöntemi konularında sunum yaparak katılımcılara detaylı bilgiler aktardı. Sunumların ardından eğitim programı soru-cevap kısmı ile son buldu. 

Yoğun katılımın olduğu programın ardından değerlendirmede bulunan katılımcılar, “çok verimli ve eğitici bir program oldu, umarız bu neviden programlar artarak devam eder, emeği geçen katkı sunan herkese teşekkür ederiz" dediler.