Kelkit TSO Patent Tartışmalarına Nokta Koydu

Kelkit ilçemizin belki de elinde marka olabilecek tek ürünü olan Kelkit Şeker Fasulyesi neden sahipsiz kaldı? Geçtiğimiz günlerde  Gümüşhane Şeker Fasulyesi, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından Coğrafi İşaretli ürün olarak tescillendiği bilgileri paylaşıldı. Sonrasında Kelkit Fasulyemizin  Gümüşhane Ticaret Odası tarafından Kelkit Şeker Fasulyesi olarak değil'de Gümüşhane Şeker Fasulyesi olarak tescillenmesi ilçe vatandaşlarımızı tarafından pek tabiî ki haklı olarak eleştirildi.Bu olayı Kelkit TSO'nun bir eksiği gibi göstermeye çalışan çevrelere Kelkit TSO bir açıklama yayınlayarak bu olaya son noktayı koydu.

KELKİT TSO’nun Açıklaması şu şekilde;

Bilindiği üzere Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 03/12/2019 tarihi itibari ile Gümüşhane Şeker Fasulyesine coğrafi işaret tescili alınmıştır. Ancak bu ürünün Kelkit Kuru fasulyesi ile hiçbir alakası bulunmamaktadır.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil başvurusu yaklaşık 2 yıl önce 09/03/2018 tarihinde yapılmış ve coğrafi sınır olarak Gümüşhane il merkezi ve köyleri ile Torul ilçesi merkez ve Köyleri belirtilmiştir. Bu ürün Kelkit Havzasında yetişen Şeker Fasulyesinden İsim, teknik fiziki özellikler ve kalite yönünden tamamen farklı bir üründür.

Kelkit Şeker Fasulyesine 13/12/2018 tarihinde Kelkit Kuru Fasulyeciler Birliği tarafından tescil başvurusu yapılmış en son askı süreci tamamlanarak onaya gönderilmiştir. Yaklaşık Bir iki ay içerisinde Kelkit Şeker Fasulyesinin de Coğrafi İşaret alması işlemi tamamlanacaktır.
Kamuoyunun bilgilerine sunulur.