KURAN’DA MÜMİNLERİN ÖZELLİKLERİ

Bu günkü yazımızda Yüce Kitabımız Kuran’ı Kerime göre bir müminde bulunması gereken özellikler nelerdir?  Ayetlerle anlatmaya çalışacağız.

Yüce Kitabımız Kuran’ı Kerime göre Mümin her şeyden önce şeksiz şüpesiz sağlam bir inanca sahip olmalıdır. Ergenlik çağına gelmiş, akıllı olan her insanın, ilk ve aslî sorumluluğu, Peygamberimizin Allah tarafından haber verdiği kesin olarak bilinen şeylerin doğru olduğuna içten ve yürekten inanmasıdır.“~ ~ ~
Ey insanlar! Peygamber size Rabbinizden hakkı (gerçeği) getirdi. O hâlde, kendi iyiliğiniz için iman edin. Eğer inkâr ederseniz bilin ki, göklerdeki her şey, yerdeki her şey Allah'ındır. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Nisa 170) “Allah'a ortak koşma! Cünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür." ( Lokman 13)

Mümin; yaratılış  gayesinin Allaha kulluk olduğunu asla unutmamalı:   “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat 56), “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et. (Hicr 99), Erkek veya kadın, kim mü'min olarak iyi iş işlerse, elbette ona hoş bir hayat yaşatacağız ve onların mükâfatlarını yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz. (Nahl 97)

Mümin; Anne ve babasına  iyilik eder. Allah’a ortak koşmaya zorlamaları dışında onlara itaat eder.  “İnsana da, anne babasına iyi davranmasını emrettik.” (Lokman 14) "Eğer, hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığın bir şeyi bana ortak koşman için seninle uğraşırlarsa, onlara itaat etme. Fakat dünyada onlarla iyi geçin. (Lokman15)

Mümin; Allah’a gönülden saygı duyarak huşû ile namazını dosdoğru kılar, iyiliği emreder, kötülükten vazgeçirir ve bu uğurda başına gelenlere sabreder. "Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir."  (Lokman 17)

Mümin; Grurlu kibirli davranmaz, insanlara üstünlük taslamaz, ve yeryüzünde böbürlenerek yürümez. "Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Çünkü Allah, hiçbir kibirleneni, övüneni sevmez." (Lokman18)

Mümin; Boş ve anlamsız şeylerle meşgul olmaz. Onun her işi bir hayır içindir. “Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler. (Müminun 3)

Mümin;  mali sorumluluklarını yerine getirir, arınma çabası içinde olup zekâtını verir ve zekatla kazancına bereket katar. “Onların mallarından bir zekat al ki, onunla kendilerini temizleyip paklayasın.  Bir de onlar için dua et...” Tevbe,9/103. "  “İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz. Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte zekât veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır.” (Rum / 39.)

Mümin; İffetini korur, mahrem yerlerini haramdan sakınır, zina yapmaz , zinaya yaklaşmaz. “Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur.” (isra 32),

Mümin; İçki içmez, uyuşturucu maddeleri kullanmaz ve kumar oynamaz. “Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. (maide 90)  “Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? (Maide 91)

Mümin; Emanete riayet eder, sözleşmelerine sadakat gösterir. “Yine onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet ederler. (muminun 8), “ Ey iman edenler! Akitlerinizi yerine getirin.” (maide 1) Haftaya aynı konuya devam edeceğiz inşallah

Dursun BOZ