KUŞBURNU GÜMÜŞHANE’NİN STRATEJİK VE MİLLİ ÜRÜNÜ OLACAK

Gümüşhane ilimiz halen 1500 ton üretim kapasitesiyle Türkiye’nin birinci kuşburnu üreticisidir. Kuşburnuyu Gümüşhane’ye has kılan ise bölgemize ait 17 endemik kuşburnu türünün varlığıdır. Karadeniz’in iç kesimlerinde yoğun bulunan kuşburnunun kalesi ilimiz Gümüşhane'dir.

Kuşburnu bölgemizin en önemli tarımsal ürünlerinden birisi olması yanında ciddi katma değeri ve potansiyeli olan bir ürün olarak değerlendirilmektedir. Dağımız taşımız kuşburnu bitkisi ile dolu. Bu ürünlerin büyük kısmı da çalıların üzerinde kuruyup kayıp olmaktadır. Aslında bölgemizde irili ufaklı 6 tane kuşburnu üretim tesisimiz bulunmakta. Ayrıca kahvehanelerde bir yaz boyunca soğuk kuşburnu suyu tüketilmekte ve gıda, içecek sektörünün bazı ürünlerine hammadde olarak ticareti yapılmaktadır.

Kuşburnu, Gümüşhane için stratejik bir üründür. Gümüşhane İl tarım Müdürlüğümüzün çabaları ile kuşburnu ekim alanları oluşturulmaya çalışılıyor. En son Kelkit’te 17000 metrekarelik Türkiye’nin ilk kapama kuşburnu bahçesi kuruldu. Artık kuşburnumuzu evcilleştirme zamanı gelmiştir. Kültür tarımı deneyimlerini arttırarak üretim kapasitemizi katlamak zorundayız. Kelkit, Şiran,Köse, Torul, Kürtün ilçelerimizde bulunan atıl, dağlık hazine ve tescil harici bütün alanları kuşburnu bahçelerine çevirelim. Bütün ilçe ve Belde Belediyelerimizin bir kuşburnu bahçesi oluşturmasını talep ve rica ediyorum. Özel Müteşebbislerimizin hazine arazilerine talip olarak bir aromatik bitki statüsünde olan kuşburnu için ekim alanları kiralayarak girişimde bulunmaları çağrısını yapıyorum.

Trabzon ve Giresun’un fındığı varsa, bizim de kuşburnumuz var. Bilindiği gibi fındıkta dünya lideriyiz. Dünya fındık üretiminin 67 sini karşılıyoruz. Yaklaşık 2 milyar TL ihracat gelirimiz var. Biz de Kuşburnumuzu dünya liginde sahneye sürmeliyiz. Bunun için tek ihtiyacımız olan üretim olacak. Kuşburnuya hep beraber sahip çıkmalıyız. Bu ürün ilerde bizim gururumuz olacaktır.

 

 

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

MUSTAFA SERVET DALTABAN