Seçmen Siyasilere Cevabını Sandıkta Verdi

Gümüşhane’de son 2 yılda yapılan 3 seçimin analizi yaptığında ortaya kendisiyle çelişen bir şehir olarak ortaya çıkıyor.

Oysaki şehrin dili yoktur çelişen siyaset ve ona yön verenlerdir. Bu çelişkiyi ortaya çıkarabilmek adına 7 Haziran seçimlerinden başlayarak son Referandum halk oylamasına gelelim. 7 Haziranda Gümüşhane’de Ak parti adaylarına yüzde 56.9 Oy çıkmış ve takip eden MHP adayı yüzde 31.4 oy alarak meclise 1-1 vekil göndermişti.

 

Bunu biraz daha detaylandıralım ki konu daha’da anlaşılır olabilsin,7 Haziran’da Toplam Seçmen Sayısı: 98.247 Kullanılan Oy Sayısı: 75.316 Katılım Oranı : 76,66 iki partinin toplam oy oranı 90 oldu.Hükümet kurma arayışları sonuç vermeyince tekrar seçim dendi ve 1 Kasım’da tekrar seçime gidildi. Ak partide adaylar yenilenerek gidilen tekrar seçimde 2 vekili de Ak parti almayı başararak yüzü gülen parti olmuştu.

 

1 Kasım seçim sonuçlarına bakıldığında Toplam Seçmen Sayısı: 93.165 Kullanılan Oy Sayısı: 75.099 Katılım Oranı : 80,61 Ak parti 68.21 MHP 22.80 iki partinin toplam oy oranı 91 Buradan anlaşılıyor ki 7 Haziranda Ak partiden MHP ye giden oylar 1 Kasımda aynı oranda tekrar Ak partiye geri dönüş yapıyor. Her iki seçimde de Ak parti ve MHP Oylarını alt alta da toplasan üst üste’de koysan 90 ve üzeri ediyor.

 

16 Nisan anayasa değişikliği Referandum sonuçlarına gelince kentin toplam seçmeni 101.312 Kullanılan oy sayısı 74.105 katılım oranı  73,15 oylama yüzdesi  75 evet  24,8 Hayır çıktı. Peki, kısa bir zaman dilimi içerisinde 15 oy oranı nasıl kayıp oldu? Sorusuna cevap. Vekiller ve il başkanı kentin tamamını kucaklayıp siyasette bekleneni veremediler. Vekillere umut bağlayan halkı siyasiler anlamak, bağrına basmak yerine öteleştirme yoluna gitti. Yolda bulduklarını yola çıktıklarına tercih ettiler.

 

Vaat ettiklerinde kıpırdama dahi olmadı. “Bizzat vekilin teki bize seçimden önce verdiği sözünde durmayarak hezeyan’a düştü” Rektör adayımız şu dediler gerçekleşmedi, şu kişi başkan olsun dediler olmadı, birileri için il genel sekreteri olsun dendi.6 ay kentte konuşuldu, tartışıldı. Kişiler rencide edildi.Kısaca seçmene güven verilmedi. Bürokratlar kentte hakimiyetini sürdürdü. Vekiller seçmenin telefonu şöyle dursun gazetecilerin telefonuna dahi çıkmadılar, vekil danışmanları başına buyruk kamu çalışanlarını rahatsız edecek davranışlara girdiler.

 

Özellikle il başkanı halka tepeden baktı vekillerin üzerinde kendisini gösterdi. Çok zaman programlarda vekiller kendilerine yer bulamaz kenarda köşede oturur iken il başkanı Cumhurbaşkanı edasında olduğu yansımasına sebebiyet verdi. Şu kadarını söyleyeyim ki bizi dahi çok hor gördü ve hiçbir siyasi çalışmasını bizimle paylaşmadılar. Tamamen dışa kapalı halka üsten baktılar.

 

Kentin yönetiminde bürokratlar üzerinde söz sahibi olmadılar. Ancak; Kelkit Her zaman üzerine düşeni yapmış ve son Referandumda 84 oranında evet oyu ilçe başkanı Yusuf Aydın ve belediye başkanı Ünal Yılmaz’ın çalışmaları neticesinde olmuştur. Yinede ilçe başkanı Aydın’ın hata yapması için çeşitli unsurları hep devrede tutmuşlardır. Makamına dönük tehditlerin olduğu hiçbir zaman seçmenin dikkatinden kaçmamıştır.  

 

Şehrin valisi şehrin abisi konumunda gece gündüz demeden Hükümetin ilimize yapabileceği tüm hizmetleri kente getirme konusunda çalıştı. Barajlar, yollar, tüneller, v.s Çok sayıda yatırım kentin her yerinde gözükmektedir. Yukarda analizini yapmaya çalıştığımız nedenlerden ötürü 15 rey yani 27 bin oy yok olmuştur. İlgililere duyurulur.