‘Son Üç Yılda 53 Esnaf Kepenk Kapattı’

Gümüşhane Otelciler, Kahveciler, Lokantacılar ve İşçileri Esnaf Odası Başkanı İbrahim Bektaş, gıda ürünlerine yapılan zam oranlarını eleştirirken, kentin turizm noktasındaki eksiklikleriyle ilgili önerilerde bulundu.

Gümüşhane Otelciler, Kahveciler, Lokantacılar ve İşçileri Esnaf Odası Başkanı İbrahim Bektaş, her ay yönetim toplantılarında esnafın sorunlarının çözümü noktasında çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

 

Başkan Bektaş, yapılan toplantılarda acı bir tabloyla karşılaştıklarını belirterek, 2010-2014 yılları arasında 12 esnaf işyerini kapatırken, 2021- 2023 yıllar arasında 53 esnaf arkadaşımız kepenk kapatmak zorunda kaldığını dile getirdi.
‘ZAM ORANLARININ DENETLENMESİ GEREKİYOR’
Başkan Bektaş,
“Her ay  yönetim toplantılarımızı yapıyoruz. Yaptığımız toplantılarımızda gündemi değerlendirdik. Esnafımızı dinledik. Lokantaca esnafımız şikayetlerini dile getirdi. Lokanta esnaf arkadaşlarımız sebze fiyatlarından şikayetçi. Sebze fiyatlarının kentlere göre değişiklik gösteriyor.  2010-2014 yılları arasında 12 esnaf işyerini kapatırken, 2021-2023 yıllar arasında 53 esnaf arkadaşımız kepenk kapatmak zorunda kaldı.  Özellikle gıda maddelerinin fiyatlarının ve bu fiyatlara yapılan zam oranlarının düzenli bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. Artan maliyetlere yapılan zamlar nedeniyle esnaf arkadaşlarımız sattığı ürünlere zam yapmak zorunda kalıyor.  Bugün bir tabak yemeğin fiyatı 70 TL ile 90 TL arasında değişiyor. Lokantacı arkadaşlarımızda bu fiyatlardan memnun değil.  Gümüşhane’de sosyo-kültürel durumu belli. Ekonomi belli, yaşam şartları belli. Bu nedenle denetimsiz yapılan zamlar vatandaşın cebini, esnafın kasasını yakıyor. Yazın aylarında yerli ve yabancı turist beklentisinin yanında gelen gurbetçi vatandaşlarımızda esnafın beklentisini karşılayamıyor. Bu durumun birçok nedeni var. Bu nedenlerden en üst sıralarda denetimsiz yapılan zam oranları yer alıyor” diye konuştu.
Başkan Bektaş,
“ Zigana Tüneli’nin açılmasıyla yerli ve yabancı turist sayısında bir artış bekleniyor.  Gümüşhane’de yemek fiyatları yerel halkımıza göre pahalı ancak sahil kentlerine göre daha avantajlı. Konaklama, ulaşım ve tanıtım eksiklikleri nedeniyle bu durumu avantaja çeviremiyoruz. Gıda ürünlerine yapılan zamlar denetlenebilir hale  getirmek, esnafımızı korumak ve turizm destinasyonlarının daha ulaşılabilirlik açısından önemli bir adım olacaktır” dedi.