Vatandaşlarımızla Buluştu GÜMÜŞHANE’DE İSVEÇ UYRUKLU BİR KİŞİ BİYOKAÇAKÇILIK YAPARKEN YAKALANDI

Gümüşhane’de doğadan izinsiz olarak bitki ve böcek toplayan İsveç uyruklu bir kişi, vatandaşlarımızın ihbarı üzerine yakalandı. Topladığı bitki ve böceklere Gümüşhane DKMP Şube Müdürlüğümüzce el konularak ilgili şahısa 42.479 TL para cezası uygulandı.

13 Temmuz günü polise yapılan bir ihbarda, Gümüşhane otogarı içerisinde hareketlerinden kuşku duyulan yabancı uyruklu bir şahsın olduğu ve bu şahsın vatandaşlardan çeşitli bitki tohumlarını nerede bulabileceğini sorarak bilgi almaya çalıştığı iletildi. Bu ihbar üzerine Gümüşhane Emniyet Müdürlüğü polis ekipleri söz konusu bölgeye gitti. Otogar içerisinde yapılan araştırmada yanında siyah renkli 1 valiz ve sırt çantası olan şahsa öncelikle pasaport kontrolü yapılmış, pasaportunda sıkıntı olmadığı görülmüştür. Ancak yanındaki valiz ve çanta aranıp incelendiğinde,sırt çantası içerisinde çok sayıda gazete kâğıtları arasına konulmuş vaziyette farklı türden kurumuş bitkiler olduğu ve bitkiler haricinde de 3 plastik tüp içerisinde ölü vaziyette çeşitli böceklerin bulunduğu görülmüştür.

Bunları nereden aldığı sorulduğunda,“Van, Aşkale, Kars, Tuz Gölü vb çeşitli il vei lçeleri gezdiği ve hobi olarak çeşitli bitki ve böcekleri toplayıp ülkesine götürüp inceleme yapacağını” belirtmiştir. Bunun üzerine şahıs,  çantasında bulunan bitki ve böceklerle birlikte polis ekipleri tarafından gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğümüzegetirilmiştir. Gümüşhane DKMP Şube Müdürlüğünde yapılan incelemede, İsveç uyruklu Lars Erik Rune Emanuelsson adlı şahsın,Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzden‘izin‘almadan farklı illerden kaçak ( izinsiz) olarak böcek ve bitki topladığı anlaşılmıştır.

İzinsiz olarak toplanan böcek ve bitkilere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Gümüşhane Şube Müdürlüğümüz tarafından el konulmuş, ilgili şahsa 2872 sayılı Çevre Kanununun 9/a bendine muhalefetten (izinsiz olarak doğadan yabani canlı örnekleri toplamak suretiyle biyolojik çeşitliliğe zarar vermek)  42.479,00TLpara cezası uygulanmış ve kendisine tebliğ edilmiştir. Toplamış olduğu bitki ve böcekler, daha sonra tür teşhisi yapılması amacıyla en yakın üniversiteye gönderilmek üzere Şube Müdürlüğümüzde muhafaza edilmektedir.