YEM FİYATLARI ÜRETİCİLERİ PAZARA ZORLUYOR

Gümüşhane’de büyükbaş hayvan sayısı son 20 yılın zirvesine çıkarak Temmuz ayı itibariyle 93 bine ulaştı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre 1998 yılında 90 bin büyükbaş hayvan sayısı olan Gümüşhane’de bu rakamın 2016 yılı sonu itibariyle 68 bin’e düştüğünü, 2018 yılı Temmuz ayı itibariyle ise kayıtlı ve küpelenen büyükbaş hayvan sayısının 93 bin başa ulaştığını ve bu rakamın son 20 yılın en yüksek rakamı olduğuna dikket çekildi.

Yapılan açıklamada “verilen destekler ve yürütülen projeler ile son yıllarda hayvan varlığımızda ciddi artışlar yaşanmıştır” Son yıllarda hayvancılıkta sürdürülebilirliği sağlamak bakımından buzağı kayıplarını önlemek ve hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek amacıyla İl Müdürlüğü olarak ciddi çalışmalar yürüttükleri ifade edilen açıklamada “Bakanlığımız 2018 yılını ’Buzağı Kayıplarını Önleme Yılı’ ilan etti. Son yıllarda Bakanlığımızın uyguladığı doğru politikalar özellikle buzağı desteklemesinin artırılması, yem bitkilerine verilen desteklemeler, İl Özel İdare destekli yapılan projelerle, buzağı ölümleri yüzde 2,5 seviyesine düşmüştür. Son bir yıl içinde buzağı ölümlerinin önlenmesi için il, ilçe ve köylerde hayvan hastalıkları ile mücadele, buzağı ölümleri, gebe hayvan bakım ve besleme, hayvanlarda aşılamanın önemi, ahır temizliği ve hijyeni gibi önemli konularda eğitimler düzenleyerek üreticilerimiz bilgilendirilmiştir. Verilen destekler ve yürütülen projeler ile son yıllarda hayvan varlığımızda ciddi artışlar yaşanmıştır” dendi.

“Ot meselesini ilimizde büyük oranda halletmiş durumdayız”  Hayvancılık işletmelerinde en yüksek girdinin yem bitkisi olduğunu, bu bağlamda Gümüşhane’de ot meselesini yem bitkisi ekili alanlarla ve mera ıslahlarıyla ciddi oranda hallettiklerini dile getirildi.  “Gümüşhane Valisi Okay Memiş ve Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş’ın verdiği desteklerle İl Özel İdare kaynakları ile sağlanan yem bitkisi tohum desteğiyle yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır, yem bezelyesi ekimleri yapıldı. Yem bitkileri ekili alanımız arttı. Ot meselesini ilimizde büyük oranda halletmiş durumdayız. Yıllardan beri söylemiş olduğumuz Türkiye’de et meselesi, ot meselesi ne kadar otun varsa o kadar etin olur sloganıyla yola çıktık. Ekilmeyen alanlarımızı İl Özel İdare’den sağladığımız desteklerle yem bitkisi ektik. Ot ve yem bitkisi üretimimiz son yılların zirvesine çıktı. Buna bağlı olarak da hayvan sayılarımızda önemli artış gerçekleşmiştir”  Özellikle son 2 yılda Gümüşhane tarımına ciddi yatırımlar yapıldığını, Bakanlığın verdiği yüzde 50 ahır desteklemeleriyle modern ahırların sayısının her geçen gün arttığı kaydedildi.

 

İlçemiz Kelkit’te hayvan yetiştiriciliği işiyle iştigal eden genç çiftçimiz Kadir Koç yukarıda sıralanan konuların doğruları yansıttığını ancak, son zamanlarda yeme yapılan zamların ve Yaklaşan kış mevsimi üreticiyi pazara satış için zorlamaktadır. Bu konuda devletimiz bir şeyler yapmalı aksi takdirde yükselen hayvan sayısı hızlı bir şekilde düşüşe geçecektir. Bir torba yemin 45-50 TL iken bugün 75-80 TL yi aştığı bilinen bir gerçektir. Yeme yapılan zamların geri çektirilmesi konusunda çiftçiyi rahatlatan açıklamalar yapılması ve çözümler üretilmesi gerekiyor diye düşünüyorum dedi. Gen yaşına rağmen hayvan pazarının nabzını çok iyi tutan Koç, Üzülerek belirtmek istiyorum ki pazara satılmak üzere götürülen hayvanların satılmadan tekrar ahıra geri döndüğü bir zamandayız, Pazara satış için götürülen hayvanların, satışı neredeyse durma noktasına geldi. Pazarda hayvan sirkülasyonu artık yoktur dedi.